Hur man startar en eld utan en tändare?

Hej där, välkommen till denna nya artikel som bör vara av särskilt intresse för älskare av camping och överlevnad av alla slag.

Det är viktigt för alla att veta hur man gör upp en eld utan de grundläggande verktygen som en tändare eller tändstickor, i händelse av en nödsituation eller överlevnadssituation. Det finns flera metoder för att starta en eld, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Tack vare våra handledningar kommer du att upptäcka de mest effektiva tipsen för att tända en eld utan tändare eller tändstickor i naturen.

I dag ska vi tillsammans titta på hur man tänder en eld utan att ha tändare eller tändstickor till vårt förfogande. Grunderna för överlevnad och camping i vildmarken.

Så packa din väska för Koh Lanta och ta reda på hur man gör upp en eld utan en tändare med våra tips och tricks!

Olika tekniker för att göra upp eld utan tändare eller tändsticka

Flintmetoden

Flintmetoden är ett av de äldsta och mest tillförlitliga sätten att göra upp eld. Den innebär att du använder två stenar, en flinta och en bryne, för att skapa gnistor som antänder bladen på hassel, lager, vide eller till och med tinder.

Du behöver en del utrustning för detta:

 • En
  flinta (flinta, kvarts, etc.)
 • En
  brännsten (flinta, marcasit, pyrit etc..)
 • brännbart material (bark, grenar, tändved, torrt gräs etc.)
 1. Finn
  en flinta och en brynsten.
  Flintan ska vara hård och kunna ge gnistor när den slås mot slipstenen.
 2. Håll flintan i vänster hand och slipstenen i höger.
 3. Placera slipstenen i 90 graders vinkel mot flintan och slå dem mot varandra med fast kraft.
 4. Fånga upp
  gnistorna och rikta dem mot det brännbara materialet för att skapa din första glöd.

Stål och sten är en relativt billig och enkel lösning för att tända om du har ett tändblock av kvistar, mossa, bark eller halm, särskilt om ditt tändblock innehåller en bricka med brännved.

Att tända en eld med flinta och stål innebär tre viktiga steg:

För det första måste du skapa en gnista.

Tända eld på flinta

För det andra måste du fånga gnistan.

För det tredje måste du förvandla gnistan till en låga.

För
att utföra de två första stegen tar du en liten bit säckväv och placerar den över flintan.

Slå sedan på flintan med metallpinnen. Du bör omedelbart se gnistor om du träffar den i rätt vinkel.

En av dessa gnistor bör falla på säckväven och ge den en liten orange glöd. Denna lilla glöd är tillräcklig för att tända en eld.

Flint Fire

Juten ska föras nära boet eller startpaketet när glöden börjar lysa, linda försiktigt juten runt boet och blås in i det.

Boet ska ryka och producera en låga nästan omedelbart. Du kan mata lågan med tändmaterial, t.ex. torrt gräs, halm, tallbark eller kvistar, och sedan använda den matade lågan för att tända elden.

Förstoringsglasmetoden

Förstoringsglasmetoden är en annan effektiv metod för att starta en eld utan tändare eller tändsticka. Det innebär att du använder ett förstoringsglas för att fokusera solens strålar på brännbara material, vilket skapar tillräckligt med värme för att antända dem.

Du behöver olika tillbehör för detta:

 • ett förstoringsglas (fickförstoringsglas, glasögonlins, etc.)
 • brännbara saker (litet trä, torrt gräs, etc.)
 1. Finn ett förstoringsglas och placera det så att det fokuserar solens strålar på de brännbara elementen.
 2. Håll förstoringsglaset på plats tills de brännbara delarna fattar eld.

Gör upp eld med ett förstoringsglas

Bränslecellsmetoden

Bränslecellsmetoden är en modern metod för att starta en eld utan tändare eller tändsticka. Det är
en metod som använder kemikalier för att producera värme och energi för att antända brännbara material.

För att
göra detta behöver du:

 • en bränslecell (exempel: esbit, hexamin, etc.)
 • brännbara bitar (små träbitar, torrt gräs, etc..)
 1. Placera bränslecellen ovanpå de brännbara materialen.
 2. Tänd bränslecellen enligt tillverkarens anvisningar.
 3. Använd den värme och energi som produceras för att antända det brännbara materialet.

Telefonens batteri

Här använder vi telefonens batteri som en traditionell bränslecell. Denna metod kräver vissa saker för att processen ska bli framgångsrik.

För att göra detta behöver du:

 • ett telefonbatteri
 • en aluminiumfolie
 • brännbara ämnen som kvist, snöre, löv eller en tidning

Samma teknik som med 9v-batteriet och användning av dess poler. Ta ut batteriet ur din enhet. Gräv fram en bit aluminiumfolie som du kan hitta i en tuggummiburk, choklad eller till och med konfektyr. Riv av folien och låt ändarna sitta kvar. När du har gjort detta ansluter du ena änden till batteriets pluspol och den andra änden till batteriets minuspol. Efter några minuter har du en eld.

Burkmetoden

För att göra detta behöver du:

 • en
  burk
 • brännbart material (svampar, torrt gräs, etc.)
 • en
  burk.
  )
  1. Polera burkens botten med ett lätt slipande material som tandkräm, en blandning av aska och vatten eller chokladpulver.
  2. Släpp en bit tändvätska svamp eller förkolnad bomull. Tillhandahåll också lite tinder att placera den glöd som kommer att erhållas.
  3. Placera den konkava delen av burkens botten under solens strålar.
  4. Rikta strålen mot tindern tills den ryker och bildar tillräckligt med glöd.
  5. Placera glöden i tindern och blås för att fläkta och få en låga.

  Faire Un Feu Avec Une Canette

  En borr i handen

  Förbered ett näste av torrt trä. Ta en träbit som du kan använda som bas för din handborr. Detta kommer att bli din eldplatta. Det
  är denna träplanka som du ska borra igenom för att skapa friktion.

  Med hjälp av en kniv eller en spets av något slag gör du en liten V-formad skåra i mitten av din eldbräda.
  Se till att skåran är tillräckligt stor för att rymma din pinne. Placera små barkbitar under skåran. Dessa små bitar kommer att fånga upp glöden som uppstår vid friktionen mellan pinnen och eldstaden.

  Ta sedan en lång pinne som är 1 cm i diameter och för in den i skåran.
  Håll pinnen mellan dina två platta handflator och rotera den i skåran på ditt stativ genom att gnugga händerna fram och tillbaka. Kontakten kommer att generera rök och en glöd kommer att börja synas på eldplattan tack vare friktionen.

  Överför dessa glöd till en liten bit bark, placera barken i ditt tändningsnäste och blås lätt på den för att fläkta glöden och producera lågor.
  Lägg sedan till ett större trästycke, t.ex. en stock, för att starta den helt.

  Överlevnadstekniker vid regn

  Dina tändstickor är blöta och fungerar inte. Du har en tändare, men den är blöt. Regnet har också blött ner skogen runt omkring dig, så det finns knappt någon torr ved kvar. Är du fast här? Nej, om du är påhittig kan du fortfarande göra upp en eld.

  Hitta den torra veden först.
  Björk- eller cederbark fungerar bra i det här fallet, men du måste skala av flera lager bark för att komma åt den torra barken.

  Björkbark

  För att hitta torr ved ska du leta efter ett dött träd som står upprätt. Till skillnad från ett dött träd som ligger på skogsmarken är ett stående dött träd vanligtvis torrt inuti.

  Använd en kniv och dess blad för att ta bort den fuktiga, ruttna yttre delen av trädet för att komma åt den torra veden inuti. Denna ved kan användas som beskärningsved.

  När elden är tänd kan du också använda spån och fuktig vegetation, eftersom eldens värme är tillräckligt stark för att torka den fuktiga veden som placeras i närheten.

  Är du inte utrustad med maximal uthållighet? Frukta inte, vi har massor för att tillfredsställa män och kvinnor som möter en fientlig omvärld! Du kommer att kunna ge dig ut på ditt äventyr med sinnesfrid, för vi har den här magnifika militärhatten åt dig. Vindtät och perfekt för hög luftfuktighet.

  Militär tändare

  Det är viktigt att notera att dessa metoder kan kräva träning och övning för att bemästra när du campar med flera personer eller i ett ensamt skydd.

  Sammanfattningsvis finns det flera sätt att starta en eld utan tändare eller tändsticka, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. De mest effektiva teknikerna är flinta, förstoringsglas, bränslecell och även burktekniken. Det är viktigt att ha rätt brännbara material och att arrangera dem på rätt sätt för att maximera dina chanser att tända en eld som i Koh Lanta.

  Tack för att du läser och uppmärksammar oss, om du gillade den här artikeln rekommenderar vi att du tar en titt på Utility Of The Lighter.

  Leave a Reply

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *